A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Державний навчальний заклад "Жашківський аграрно-технологічний професійний ліцей"
«Навчаємо професійно – працюємо на майбутнє»

Трудові відносини в Україні. Правове працевлаштування відносин у сфері зайнятості трудового законодавства

Дата: 25.05.2023 15:53
Кількість переглядів: 24

Трудові відносини в Україні. Правове працевлаштування відносин у сфері зайнятості трудового законодавства 


   Спеціаліст бюро правової допомоги Уманського МЦ Ірина Черей під час інформаційного правового колажу «Трудові відносини в Україні», який проводився в рамках Тижня професійної освіти в Жашківському ліцеї проінформувала випускників про те що питання легалізації трудових відносин на сьогодні є надзвичайно актуальним. Адже існує чимало випадків, коли роботодавці уникають офіційного використання робочої сили та не укладають передбачені законодавством трудові договори.
    Згідно з Конституцією України кожна людина має право на працю, яку вона вільно обирає або на яку вільно погоджується. Чимало громадян надають перевагу тимчасовим сумнівним вигодам. Працівник, отримуючи нелегальну винагороду в результаті домовленості з роботодавцем, позбавляє себе соціальних виплат та гарантій (відпустки, лікарняних, пенсії).
Учасникам заходу роз’яснено, що серед негативних наслідків «тіньової» зайнятості є і такі, що стосуються суспільної небезпеки, адже всі ми є споживачами послуг у сфері громадського харчування, торгівлі, транспорту, будівництва, тож необхідна їх висока якість. Нелегальна зайнятість сприяє поширенню захворювань, підвищенню рівня аварійності на дорогах, зростанню ризику виникнення нещасних випадків на виробництві, адже з неоформленими офіційно працівником не проводиться навчання з безпеки та охорони праці, він не проходить передбаченого нормативними документами медичного огляду.
Здобувачі освіти дізналися про порядок укладання трудового договору, цивільно-правової угоди та види шахрайства під час працевлаштування.
    Найефективнішим захистом громадян є їхня правова обізнаність. Кожен має пам’ятати, що не оформлений трудовий договір є не лише порушенням трудового законодавства, а й надалі тягне за собою низку проблем для самого працівника. Повага до себе починається з шанування законів своєї держави.
    Працюючи нелегально людина сама себе позбавляє права на соціальний захист та передбачені трудовим законодавством гарантії, а також ставить під загрозу своє здоров’я – зазначила фахівчиня.
    Під час заходу учасники отримали тематичні інформаційні буклети. 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень