A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Державний навчальний заклад "Жашківський аграрно-технологічний професійний ліцей"
«Навчаємо професійно – працюємо на майбутнє»

Ефективне керівництво – запорука успіху навчального закладу.

Дата: 14.02.2023 16:07
Кількість переглядів: 472

Ефективне керівництво – запорука успіху навчального закладу.

   Сучасна професійна (професійно-технічна) освіта повинна забезпечувати виконання низки завдань,  зокрема, економічний успіх країни, сталий розвиток суспільства.

   Наш навчальний заклад понад 46 років надає освітні послуги в Жашківському регіоні та здійснює підготовку кваліфікованих робітників для галузей економіки та с/г затребуваних на  ринку праці. 

    З 2020 року згідно контракту в ДНЗ «Жашківський аграрно-технологічний ліцей» на два роки  призначено керівником   Таїсію Федоренко, яка розуміє, що якісна професійна освіта можлива за умови  впровадження в освітній процес сучасних новітніх технологій.  Зокрема, покращення матеріальної  бази через створення навчально-практичних центрів галузевого спрямування, впровадження STEM - освіти та забезпечення умов для ліцензування нових професій, зокрема ліцензовано нову професію – «Токар». Заклад вмотивований до пошуку інвестицій для покращення інфраструктури та створення сучасного освітнього простору.

  Натепер Державний навчальний заклад «Жашківський аграрно-технологічний професійний ліцей» - це сучасний навчальний заклад, завданням якого є підготовка конкурентноспроможних фахівців для різних галузей господарювання, які б володіли глибокими теоретичними знаннями та могли застосувати їх на практиці.  Основна увага в ліцеї приділяється розвитку особистості здобувачів освіти, їх комунікативній  підготовленості, формуванню професійних компетенцій, здатності здобувати і розвивати знання, мислити і працювати по-новому. 

  

   Заклад має  проліцензований широкий спектр професій, що дає змогу забезпечити регіональний ринок праці всіма затребуваними професіями і здійснює підготовку фахівців за освітньо-кваліфікаційним рівнем «кваліфікований робітник». 

   Для потреб регіону та держави ДНЗ «Жашківський АТПЛ» здійснює підготовку робітничих кадрів за 12 професіями з 4 напрямків господарської діяльності для різних галузей економіки: промисловість, громадське харчування, сільське господарство, транспорт, побутове обслуговування населення.

   З 2021 року у закладі збільшено набір за регіональним замовленням на 23 особи і становить 184 особи щорічно, який на 100 % виконується. Так з 1 листопада 2022 року в ліцеї навчається  444 здобувачів освіти з них 404 за регіональним замовленням та 40 осіб понад регіональне замовлення.   Проводиться навчання за дистанційною та змішаною формами. 
   Дистанційна освіта передбачає використання комп’ютерних і телекомунiкацiйних технологій,  які забезпечують, як інтерактивну взаємодію викладачів та здобувачів освіти на різних етапах навчання, так i самостійну роботу з матеріалами iнформацiйної мережі. Щоб освітній процес був комфортним і не травматичним для здобувачів освіти заклад  активно реалізує обидва формати. Навчання проходить у дискусійних, парних формах роботи та на онлайн - платформах Google ClassRoom, Moodle. Викладачі  демонструють різні методики проведення уроків з освітніх галузей з використанням завдань професійного спрямування, цифрових інструментів, ігрових форм, елементів STEM-освіти. Для підвищення якості освітніх послуг удосконалюється  майстерність педагогічного колективу. 

  

   Сьогодні крок за кроком зусиллями перш за все керівника навчального закладу, а також  трудового колективу, роботодавців, соціальних партнерів освітній заклад розвивається, підвищуючи свій рівень та статус. Таїсія Федоренко, як керівник посприяла забезпеченню сучасним обладнанням та комп’ютерною технікою всіх кабінетів  та лабораторій для ефективного проведення уроків теоретичного та практичного навчання. Кабінет хімії та фізики мають в наявності CTEМ – обладнання для проведення занять з природничо-математичних предметів. Саме інноваційне обладнання кабінетів і лабораторій  дозволяє здобувачам освіти ефективно  засвоювати професійні компетентності.

   Модернізація матеріально-технічної бази здійснюється шляхом створення навчально-практичних центрів галузевого спрямування. За період керівництва Таїсії Анатоліївни в ліцеї створені два Навчально-практичні центри.

   У 2020 році в закладі створений і розпочав роботу навчально – практичний центр з професії «Лаборант хіміко-бактеріологічного аналізу». Так  12 жовтня 2022р.  на базі даного  Навчально-практичного центру проведений обласний семінар-практикум для педагогічних працівників професій переробної промисловості на тему: «Інновації професійної підготовки конкурентоздатних фахівців переробної промисловості». 

 

   

 

 

 

 

     

   

  Вимоги сучасного ведення сільського господарства, інтереси роботодавців, які потребують висококваліфікованих робітничих кадрів, стали ключовою мотивацією для створення навчально-практичного  центру «Сучасні аграрні технології» в якому здобувачі освіти   навчаються на сучасному  інтерактивному обладнанні, засобах навчання та новітній  аграрній техніці. 

  

   

         

     

  Хочеться  відзначити, що окрім створення навчально-практичних  центрів, заклад з кожним роком оновлюється. На сьогодні,  покращилася матеріально-технічна база, а саме: проведений сучасний ремонт внутрішніх приміщень, утеплення фасаду навчального корпусу із заміною  вікон та дверей, облаштовано  автоматичну пожежну сигналізацію в навчальному корпусі та учнівському гуртожитку, встановлений котел на альтернативному виді палива, замінено теплотрасу та частково замінено систему опалення у навчальному корпусі. 

   Так на всі ці потреби закладу, протягом 2020-2022 років освоєно понад 20 млн. грн. бюджетних коштів та понад 300 тис. грн. благодійних коштів юридичних осіб. Також щорічно перевиконання коштів спеціального фонду становить 40%, які також спрямовуються на модернізацію матеріально – технічної бази закладу.

   Сучасна професійна освіта включає мережеву форму здобуття професійної освіти, яка передбачає, що  заклад освіти може залучати до співпраці інші заклади освіти вищого рівня акредитації.

   Тому керівник Федоренко Т.А. в рамках цієї форми навчання заключила угоди про співпрацю, щоб випускники ліцею мали можливість продовжити навчання у закладах вищої освіти  за професійним спрямуванням на пільгових умовах. На даний час підписані договори з Уманським національним університетом садівництва, Київським кооперативним інститутом бізнесу та права, Технолого-економічним коледжем Білоцерківського національного аграрного університету, Талянківським агротехнічним фаховим коледжем Уманського національного університету садівництва, Відкритим міжнародним університетом розвитку людини «Україна»,  Київським професійно-педагогічним коледжем ім. Антона Макаренка, Черкаським державним технологічним  університетом. 

  

   Із перших днів воєнної агресії росії проти України колектив ДНЗ «Жашківський АТПЛ»  згуртовано працює і надає допомогу Збройним Силам України, територіальній обороні, вимушеним переселенцям та активно долучився до проведення благодійного Марафону добрих справ. Початок повномасштабної війни повністю змінив наше ставлення до волонтерства, адже багато чого залежить від нас, від кожного українця. Волонтерство зараз – це не лише можливість реалізувати себе, а й стати причетним до нашої майбутньої перемоги й особисто наближати її.

   Під керівництвом директора ліцею Таїсії Анатоліївни Федоренко з перших днів війни колектив навчального закладу згуртувався за покликом й готовий віддавати свій час та сили, аби підтримати наших захисників. 

   Взірцем командної, креативної роботи учасників освітнього процесу, які вміють комунікувати, став волонтерський проєкт «Ми об’єднуємо добрими справами всю Україну» - керівник Таїсія Федоренко. Завдяки партнерській роботі всіх учасників, а саме, педагогічних і непедагогічних працівників ліцею, здобувачів освіти та їх батьків активно долучалися до волонтерської роботи та благодійних акцій. 

   З початку вторгнення рф в Україну Жашківський ліцей приймав біженців, а потім і переселенців, забезпечуючи їх всім необхідним для тимчасового проживання та харчування. 

        

   Плетемо маскувальні сітки та робимо окопні свічки, виготовляємо буржуйки,  постійно долучаємося  до збору коштів для придбання автомобілів нашим захисникам, в’яжемо теплі шкарпетки, активно долучаємося  до збору речей першої потреби, продуктів харчування, засобів гігієни, ліків для воїнів ЗСУ та людям, які постраждали від злочинних дій агресора, втративши свої домівки і залишившись без найнеобхіднішого.

   Працівники закладу на Великдень пекли паски для біженців. Постійно печуть пиріжки, різні смаколики, кожну неділю ліплять вареники й у готовому вигляді відправляють на передову. На даний час уже передано понад 25 тисяч вареників, 50 буржуйок, 650 кв.м. маскувальної сітки, теплі носки 200шт,  м'ясних виробів -50 кг, сухофрукти - 500 кг та інше. 

    

 Окрім матеріальної допомоги, здобувачі освіти намагаються морально підтримати наших захисників, а саме, створювали мотиваційні малюнки, малюнки-підтримки і надсилали їх воїнам через волонтерів; члени гуртка «Патріот України» записали відеозвернення до українських воїнів-захисників «Ми віримо в ЗСУ».

     Кожен має робити те, що може. Кожен на своєму місці.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень