A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Державний навчальний заклад "Жашківський аграрно-технологічний професійний ліцей"
«Навчаємо професійно – працюємо на майбутнє»

Флешмоб «Українські скоромовки, які додають віри у перемогу» 

Дата: 08.11.2022 14:30
Кількість переглядів: 412

Флешмоб «Українські скоромовки, які додають віри у перемогу» 


   Правильно поставлена мова є дуже важливою для кожної людини! Від того, як ви кажете, залежить навіть більше, ніж від того, що ви говорите. Тож давайте вчитися правильної мови разом.
Що таке скоромовки? Скоромовка - це фраза або віршик, побудовані з слів, що складаються, поєднань звуків і складів і призначені для промовляння вголос.
Існує безліч способів для розвитку мови. Але скоромовки, мабуть, найдавніший, найцікавіший, найдоступніший з них. Спочатку скоромовки були вигадані, швидше за все, не з цією метою, а виключно для розваги. Люди збиралися для різних забав, співали, танцювали, промовляли скоромовки – весело було. Тому вони відносяться до народного фольклору і вважаються особливим жартівливим жанром народної творчості.
Ми пропонуємо вам повправлятися у дикції. Тому підготували для вас найцікавіші сучасні версії відомих українських скоромовок, які не тільки покращать вашу вимову, а й піднімуть бойовий дух. Спробуйте їх повторити!
Є кілька порад, як ефективніше розповідати скоромовки. Починайте просто повільно читати. Якщо ви затнулися, то продовжуйте далі, не повертайтеся на початок. Всі фрази читайте досить голосно та виразно. З кожним прочитанням збільшуйте темп. Якщо ви вже можете більш-менш швидко і без запинання прочитати всю фразу, то почитайте запам'ятовувати її та читати напам'ять. Не забувайте про інтонацію та розділові знаки. Навіть у скоромовці вони важливі.
1. Мусій муку сій, печи паляниці, клади на полиці;
2. Кропивницькі паляниці зі смаком полуниці продаються у крамниці біля Укрзалізниці;
3. Клара для Карла вкрала байрактара;
4. Українські волонтери волонтерять-волонтерять, всі червоні хрести переволонтерять, всіх без бронежилетів забронежелетять, без тепловізорів затепловізорять, а недобайрактарених забайрактарять;
5. Мріє Марія про ЗСУшника, Маріїні мрії та Богу у вушко.
6. Новий пароль українця:
Я сиділа у крамниці,
у своїй новій спідниці,
їла стиглі полуниці,
їх мокала в цукорницю,
що купила у крамниці
біля Укрзалізниці.
Потім взяла паляницю,
і чорницю,і суницю,
перекинула рушницю й
надіслала блискавицю
прямо ворогові в пицю.

7. Дзижчала верещала бджола у кожусі на вухо мусі. Кликала лелеку, колотила кобилі дзвонити у дзвони, з хати до хати, з порога до порога, що прийшла перемога.


 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень