A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Державний навчальний заклад "Жашківський аграрно-технологічний професійний ліцей"
«Навчаємо професійно – працюємо на майбутнє»

Робітнича професія - шлях до майстерності та успіху

Дата: 22.05.2023 11:50
Кількість переглядів: 168

Робітнича професія - шлях до майстерності та успіху

   У  Жашківському ліцеї з 22 травня 2023 року стартував  Тиждень професійної освіти. В межах даного Тижня у Центрі професійної кар’єри відбулося засідання круглого столу «Вимоги сучасного ринку праці до підготовки конкурентоспроможних  фахівців». В даному заході приймали участь сектор виробничої практики, сприяння працевлаштуванню випускників та організації співпраці з роботодавцями Центру кар’єри, Щедріна Тетяна Леонтіївна- начальник управління Жашківського управління Уманської філії  Черкаського обласного центру зайнятості, Байдаєв В’ячеслав Демійович – директор ДП «Жашківський завод важкого машинобудування», викладачі, майстри виробничого навчання енергетичного напряму та випускники з професії «Електрогазозварник».

БАЙДАЄВ В’ячеслав Демійович зазначив, що підвищення продуктивності праці істотно залежить від конкурентоспроможності робітників, їхнього рівня освіти, кваліфікації, готовності застосувати у професійній діяльності інноваційні виробничі технології. Тому однією з важливих характеристик сучасного кваліфікованого робітника є його конкурентоспроможність на ринку праці. В’ячеслав Демійович у формі діалогу обговорив із здобувачами освіти закладу топ-10 навичок конкурентоспроможного фахівця на ринку праці, обгрунтувавши перевагу концепції безперервного навчання, що грунтується на складових: пошук натхнення та мотивації, визнання своїх інтересів і цілей, покращення особистих і професійних навичок, підвищення впевненості в собі.

Акцентував, що здобувачам освіти потрібно особливу увагу приділяти практичній підготовці, ретельно підбираючи бази практик. Також наголосив, що за сучасних соціально-економічних умов нових форм набуває партнерство бізнесу і професійно-технічної освіти як одного з шляхів підвищення конкурентоспроможності майбутніх кваліфікованих робітників. У свою чергу, заклади П(ПТ)О як суб’єкти ринкових відносин, мають швидко реагувати на виклики ринку праці, орієнтуватися на потреби конкретних замовників робітничих кадрів, вчасно і якісно реагувати на техніко-технологічні зміни у галузях виробництва, виникнення нових кваліфікацій і впровадження їх у формат нових компетенцій, а в подальшому враховувати їх у розробленні освітніх стандартів. Для цього необхідно системно підвищувати кваліфікацію викладачів і майстрів виробничого навчання, оснащувати навчально-виробничі майстерні матеріалами та обладнанням, які ефективно використовуються в сучасному виробництві.

ЩЕДРІНА Тетяна Леонтіївна  розповіла про сучасні тенденції розвитку ринку праці в умовах воєнного стану, про нові реалії та виклики для роботодавців. Проаналізувала зміни професійно-кваліфікаційної структури зайнятості на ринку праці, нові вимоги до професійних знань, умінь та навичок працівників. А також наголосила, що особливо актуальним є питання планування та ефективності використання робочої сили, перенавчання та перекваліфікації (reskilling) людей працездатного віку.

Яких фахівців сьогодні потребує ринок праці? Кого насправді готують українські заклади П(ПТ)О? Чого очікують від майбутнього місця роботи випускники робітничих спеціальностей? Ось на такі актуальні запитання відповідали запрошені гості під час круглого столу. А також обговорили особливості та вимоги сучасного ринку праці до майбутніх випускників закладів П(ПТ)О, визначили точки перетину інтересів усіх зацікавлених сторін й опрацювали стратегією взаємодії роботодавців регіону з ДНЗ «Жашківський АТПЛ», у сфері практичної підготовки майбутніх висококваліфікованих фахівців аграрно-технологічної сфери та  можливість упровадження дуальної форми навчання на базі Жашківського ліцею з професій «Електрогазозварник» та «Токар». 

     


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень